Cellers de Can Suriol del Castell
Cellers de Can Suriol är ett familjeföretag som producerar högkvalitativa cavor och viner framställda enligt de bästa traditionerna inom ekologisk vinframställning. Deras äkta och autentiska viner görs endast av druvor från de egna vinodlingarna, behandlas i den egna källaren och buteljeras på den egna gården. De tillämpar samma metoder som sina förfäder för att förbättra jordmånens kvalitet och vinet. Dessutom använder de endast naturenliga gödselmedel som kommer från vin- och sherryproduktionen.
Can Suriol del Castell de Grabuac ligger i Font-Rubí mitt i Penedès. Två omständigheter har speciellt stor betydelse för gårdens vinodling: floderna Foix och Anoias flodbäcken i närheten av vingården samt förekomsten av gips i den närliggande byn. Dessa ger jordmånen enastående egenskaper.
Vinodlingarna är indelade i femton områden, som sluttar söderut från karaktärsbyggnaden, Castell de Grabuac, (på 310 m höjd) ända ner till bäcken Llitrà (på 240 m höjd). I sluttningen får rankorna mycket sol och energisk "motion" av havsvinden, som dessutom torkar daggen varje morgon. Klara dagar kan man se ända till havet.
Inom hela vinodlingen används inga andra ämnen än endast mycket små mängder sulfiter. Inga kemiska produkter eller jäster tillsätts i vinet och det filtreras endast en gång med cellulosa i samband med buteljeringen. Produktens renhet är av största intresse för producenten.
Vinkällaren är utrustad med den nyaste tekniken, som samtidigt respekterar traditionella produktionsmetoder. Allt som görs syftar till att tillverka så högkvalitativa ekoviner som möjligt och samtidigt utnyttja alla möjligheter som jordmånen erbjuder.
Can Suriol använder förnybara energiresurser och iakttar medvetet principerna för hållbart jordbruk varje dag. Därför återvinns material såsom papp, glas och vatten. På gården har det också byggts ett vattenbehandlingssystem med två enheter, som täcker vinbryggeriets och vinodlingarnas behov, dvs. tvättningen av vinfaten och bevattningen av vinrankorna.
Sommaren 2011 byggde familjen ett nytt besökscentrum av ekologiskt virke från Finland.