Viña Cerróns viner framställs med hela familjens hjälp och enligt långa traditioner. Ekologisk odling, ett nytt vinbryggeri, biodynamiska metoder, låga skördar och vinodlingarnas läge garanterar högklassiga viner som ger uttryck för druvsorterna som de är framställda av.
Viña Cerrón
Viña Cerrón är ett verkligt familjeföretag, där hela familjen inklusive släktingar och nära vänner deltar i produktionsprocessen. Alla familjemedlemmar är väldigt miljömedvetna. Ända från att den första vinkällaren byggdes har de ansett det vara mycket viktigt att upprätthålla traditionellt jordbruk som respekterar miljön. Alla deras viner är ekologiskt certifierade och snart även biodynamiska.
I dag är hela familjen Cerdán med i företagets verksamhet. Efter att syskonen Juan José, Lucia och Carlos kom med har produktionen blivit allt mer ekologisk och strävan är att hela tiden förbättra den ekologiska verksamheten. De har nyligen börjat använda biodynamiska metoder i syfte att snart få Demetercertifiering. På vingården har nyligen ett splitternytt vinbryggeri byggts under jord och tack vare det har de avsevärt kunnat förbättra vinframställningen och vinernas kvalitet. Vinerna är på så sätt "Den nya generationens gamla världens viner".
Viña Cerrón ligger i Albacete i sydöstra Spanien. Vinodlingarna är belägna 800 - 850 m ovanför havsytan och deras jordmån är sand och lera blandade med kalksten, som lämpar sig mycket bra för naturenligt jordbruk. Skörden är liten, men mycket högkvalitativ.
Viña Cerrón använder inte gödselmedel eller syntetiska kemikalier utan satsar i stället på hållbart jordbruk som respekterar miljön. Vinproduktionsprocessen är så ren som möjligt. Allt material som kommer i beröring med vindruvorna eller vinet är av rostfritt stål eller ek för att den slutliga produkten ska vara så ren som möjligt. Alla gårdens viner uttrycker druvsorten som vinet är gjort av, framställs i låga temperaturer och kommer från druvor som har vuxit i vingårdar med låga skördar och som har hög koncentration av polyfenoler. Druvorna plockas för hand.
Viña Cerróns historia började redan år 1895 när den nuvarande ägarens farfar slog sig ned i Fuentealamo med sina tre bröder. För sina första pengar köpte de mark där de planterade sina första vinrankor. Druvsorten var Monastrell. På grund av svårigheter med att få druvorna sålda år 1950 började de göra egna viner, som de sålde till invånarna i Fuentealamo.
År 1990 beslutade de nuvarande ägarna Juan Jose och Juana att ekocertifiera sin odling, och vid det laget hade de redan för många år sedan slutat använda kemikalier och andra miljöskadliga ämnen. År 1995 blev de certifierade av Sohiscert. Tack vare seghet, stora ansträngningar och förtroende för ekologisk odling producerade Viña Cerrón det första certifierade ekologiska vinet år 2004.