Fatalone
Gården Fatalones historia började redan i slutet av 1700-talet då Nicola Petrera beslutade bygga sitt hem och sitt vinbryggeri på en liten kulle med namnet Spinomarino. Sedan dess har gården hört till familjen Petrera och Nicolas passion för Primitivodruvan har alltid gått i arv från far till son. I dag är den mycket trevliga och sympatiska Pasquale Petrera husbonde och vinmakare på gården och han är mycket engagerad i sitt arbete.
Det första vinet med namnet Fatalone på etiketten buteljerades år 1988 (årgång 1987) i en liten källare som var ingrävd i en sten. Namnet Fatalone kom från namnet på gårdens dåvarande husbonde Filippo Petreras smeknamn Il Fatalone, som betyder oemotståndlig kvinnoförförare. Filippo levde tills han var 98 år och hans dagliga frukost utgjordes av en halv liter färsk mjölk och en halv liter Primitivovin.
Vingården har alltid skötts naturenligt. Ekologiskt tänkande och respekt för naturen har också annars alltid hört till familjens livsstil och inte enbart varit en trendig affärsidé. Alla vinrankor växer runt vinbryggeriet och de bevattnas inte. Gården använder nu endast solenergi och kan sålunda stolt konstatera att verksamheten är 100 % hållbar och utan CO2-utsläpp.
Pasquale Petrera och hans stab bemöter vinrankorna och vinerna som de bemöter människor: de ger dem allt det bästa de också själva skulle vilja ha. De sköter dem varje dag genom att ge dem uppmärksamhet och vara närvarande i vingården och genom att använda de bästa traditionerna inom vinframställning. De har skapat en frisk och angenäm omgivning för vinerna genom ljudisolering av lokalerna och kontroll av temperaturerna samt en lugn och harmonisk atmosfär genom användning av musikterapi i källaren. Musikterapin är en blandning av klassisk musik och naturljud (vind, regn, rinnande vatten, fågelsång), som stimulerar vinets mikroflora och stödjer dess utveckling i faten.
Att alla vinrankor växer runt vinbryggeriet ger möjlighet att dagligen vara nära dem och få färska och högkvalitativa druvor till bryggeriet. I vinerna används endast vingårdens egna druvor. Pasquale tror att hemligheten med ett bra vin börjar redan i vinrankornas rötter och att det gäller att göra sitt bästa för att vinrankan ska må bra. Det är också viktigt att få en högkvalitativ, men begränsad skörd. Allt görs för hand och mycket omsorgsfullt, så att vinet avspeglar jordmånen där rankan har vuxit och människorna som har framställt det.
Jorden där vingården ligger har en gång i tiden varit under havet, vilket bevisas av att mycket havsfossiler har hittats i den. För närvarande ligger gården på 365 m höjd och 45 km från havet i både ostlig och sydlig riktning. Jordmånen är en blandning av lera och kalksten. I jorden finns även stenar från havet, vilka bildar ett idealiskt, naturligt "avloppssystem" och ger rankorna både näringsämnen och varaktig friskhet. Denna jordmån förklarar den ovanliga friskheten och mineraliteten i Fatalonevinerna.